1-7 DÜNYA EMZİRME HAFTASI ETKİNLİKLERİ
04 Ekim 2019

1-7 DÜNYA EMZİRME HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF Katkılarıyla 1-7 EKİM tarihleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Dünya Emzirme Günü” olarak kabul edilmekte ve çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir. Anne sütü ile beslenme bebeğin en doğal hakkıdır. Bebeğinize en iyi armağan anne sütüdür. Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin annenin kendi sütüdür. Her canlı gibi insanlara da yavrusunu doğumdan sonra emzirmelidir. Doğum yapan her kadın süt verebilme yeteneğine sahiptir. Emzirme doğumdan sonra ilk yarım saat içinde başlanmalıdır. Emzirmeye ne kadar erken başlanır ise süt üretimi o kadar çok ve uzun süreli olmaktadır. Sütün bol ve uzun süre gelebilmesi için sık sık ve bebek her istediğinde emzirilmelidir. Gece emzirmeleri mutlaka yapılmalıdır. Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, 6 aylık olunca ek gıdalara başlanmalı, emzirmeyi ise 2 yıl veya daha uzun süre devam edilmelidir. Anne sütü bebeklerin ilk 6 ay boyunca beslenmesi için en ideal besindir. Hiçbir yiyecek ve içecek anne sütünden üstün değildir. Lüzumsuz yere başlanan ek gıdalar nedeni ile bebekler kısa sürede anne sütünü bırakırlar. Anne sütü bebekleri enfeksiyonlara karşı korur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar, zatürree, ishal daha az görülür. Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü kolay sindirilir. Her zaman ve her yerde kullanıma hazırdır. Temiz ve uygun ısıdadır. Aile bütçesine masraf gerektirmez. Bebekler kendilerine 4 gün yetecek kadar yedek su ile birlikte doğarlar. Bu nedenle doğumdan sonra bebeklere su veya şekerli su verilmemelidir. Uygun emzirme için anne en rahat pozisyonu seçmelidir. Bebeğin başı ve vücudu tam alarak anneye dönük olmalıdır. Emzirirken bebeğin ağız içerisine hem meme başı, hem meme başının çevresindeki koyu renkli kısım tamamen girmelidir, sadece meme ucunun emilmesi ile yeterli süt bebeğin ağzına gelmediği gibi, zamanla meme ucunda ağrı ve çatlaklar oluşur. Her emzirmede her iki meme birlikte kullanılmalıdır. Emzirmeye daima bir önceki emzirmede bırakılan memeden başlanmalıdır. Meme temizliğinde sadece anne sütü kulanılmalıdır. Meme derisini kurutan ve çatlaklara yol açan sabundan kaçınılmalıdır. Bebek memeyi bıraktıktan sonra bir miktar süt çıkarılarak meme ucu ve çevresine sürülmelidir. Anne dengeli beslenmeli, fırsat buldukça uyumaya ve dinlenmeye çalışmalıdır. Annenin günlük sıvı alımı artırılmalıdır. Günlük 3 litre kadar olmalıdır.

Bütün bebekler ve çocuklar, sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Emzirme ise, bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan en ideal yöntemdir. Hatalı anne sütü uygulamalarının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak, Bakanlığımızca 1991 yılından beri "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" yürütülmektedir. Program kapsamında; güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile gebeliklerinden itibaren anne adaylarını ve anneleri anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan sağlık kuruluşlarımız "Bebek Dostu" unvanını almaktadır.

Bu kapsamda hastanemiz bünyesinde "Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi " konulu eğitimlere hız verilmiş olup, kurumumuzda 03.10.2019 tarihinde tüm hamile ve emziren kadınların katılımına açık olacak şekilde eğitim verilip, konu ile ilgili broşür dağıtılmıştır.

WhatsApp Image 2019-10-03 at 15.35.04.jpegWhatsApp Image 2019-10-03 at 15.34.25.jpegWhatsApp Image 2019-10-03 at 15.27.55.jpegWhatsApp Image 2019-10-03 at 15.13.37.jpegWhatsApp Image 2019-10-04 at 15.06.48(1).jpeg